onsdag 13 maj 2015

Boken om Ove

Jag har läst boken om Ove. Som är skriven av Fredrik Backman. Den handlar om en man som folk kallar sur men i bocken utbrister han jag är fan inte sur

Ove känns som en förvirrad man han har liksom inte grep om livet. Han tror att fortfarande är med i bostadsrättsföreningen.

Det var en bra bok med mycket humor det bästa är att han kör Saab.


/Tobias B

Förr eller senare exploderar jag

Jag har läst boken förr eller senare exploderar jag skriven av John Green som är en kärleksroman. 

”Jag är en granat, mamma. Jag är en granat och förr eller senare kommer jag att explodera och jag skulle vilja minimera antalet skadade, okej?”

Boken handlar om Hazel Grace som är 17 år, hon bet att hon ska dö. Det har hon vetat i 3 år nu, sen den dagen hon fick sin cancerdiagnos. Hon går inte längre i skolan och ligger mest hemma i sin säng och kollar på serier. 
Hon går till en stödgrupp med andra cancersjuka ungdomar och träffar en kille som heter Augustus Waters som snabbt visar intresse hos henne. Augustus och hazel blir tillsammans och de hittar på många olika saker tillsammans. 

Boken utspelar sig nutid i den amerikanska staten Indiana där Hazel bor med sina föräldrar. Handlingen utspelar sig också vid ett tillfälle i Amsterdam där man får vira in sig i passionerad kärlek och härlig ungdomlig kärlek. 

Jag tycker att boken är fantastisk och gripande, det är väldigt svårt att lägga ifrån sig den och man vill bara läsa mer och mer. Den är väldigt rörande och det är svårt att inte bli berörd under läsningen. 
Den är skriven på ett vardagligt sätt och man känner sig väldigt bekväm när man läser boken. 


Jag rekommenderar boken till alla främst ungdomar där ute, till dem som gillar kärlek av största slag och som inte har något emot rörande böcker. Den passar de flesta och jag tror det är en bok som får många att tänka om. 

/Nora

Förr eller senare exploderar jag

"Förr eller senare exploderar jag" är ett av John Green's många mästerverk. När man väl har öppnat bokens första sida kan man inte släppa den förrän man kommer till den sista. Den här boken är enligt mig en av de bästa böckerna inom ungdomsdrama/romantik. När man börjar läsa tror man inte att den är en så "big deal" som alla pratar om, men när du väl börjar läsa så startar bergochdalbanan av känslor stiga uppåt. Men bergochdalbanan har även sina nedgångar.

Hazel är 17 år och kommer aldrig att bli frisk igen. Det har hon vetat sedan dagen då hon fick sin cancerdiagnos för tre år sedan. Hennes mamma oroar sig för att hon är isolerad och bara sitter hemma hela tiden, så hon anmäler Hazel till en stödgrupp för ungdomar med cancer. Vilket Hazel tycker är en hemsk idé, men hon går ändå för hennes mammas skull. Men en dag efter stödgruppen träffar hon Augustus Waters, som är friskförklarad från sin cancer och han verkar vara en charmig drömprins.
Deras kärlekshistoria kommer att bli en sådan som skrivs om i dikter och sånger.

"Förr eller senare exploderar jag" är en av de bästa böckerna jag någonsin läst, av alla genrer. Den här boken är som ett slag i ansiktet, man skrattar, man gråter och det känns som man verkligen deltar i karaktärernas berättelse.

Jag har läst fler av John Green's böcker, och nu är han min Gud.

En man som heter Ove


Ove är 59 år gammal och han kör Saab. Han är en människa som pekar på folk som han inte riktigt gillar. Ove är inte en sån "teknisk" person, saker som Ove inte vet vad det är så måste han få veta det, annars blir han lite upprörd. Folk kallar honom "bitter" och "grannarnas skräck". Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt! Varje morgon tar Ove sin promenad  i kvarteret och tittar runt lite. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnor . Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma.

Jag rekommenderar boken för Jag tyckte att boken var en rolig och intressant bok, jag har läst den tidigare så jag visste lite vad den handla om.

Linas kvällsbok

Jag har läst Linas Kvällsbok av Emma Hamberg, en typisk ungdomsbok om kärlek och funderingar om det klassiska tonårslivet skrivet som i en dagbok av Lina.
Huvudpersonen i boken är Lina, en 15 årig tjej sista året på högstadiet som är uppväxt i Rödköping med hennes mamma, pappa och lillebror.
Lina är en rätt klurig person som tänker väldigt mycket och går mycket efter sina kompisars beslut. Hon tvingar sig själv att festa och dricka sig full i dåligt umgänge. Hon är inte riktigt en tjej som går sin egen väg och bryr sig också mycket om vad andra tycker om henne. Vilket är den röda tråden i hela boken. Hon skäms över att vara okysst och oskuld och tvingar sig själv att förlora oskulden med tuffa Danne som egentligen bara är ute efter sex, som tyvärr leder till ångest och förtvivlan efteråt. Egentligen gillar hon inte Danne, utan Ivar i 7an, också kallad "skolans tönt" som hon i smyg försöker ta kontakt med medan hon befinner sig i Dannes otrygga sällskap.
Boken är väldigt överdriven i många sammanhang och innehåller mycket upprepningar och tjatiga meningar. Vilket kan göra boken väldigt "fjantig". Jag tycker även att boken har ett hyfsat dåligt budskap. Allting i Linas värld verkar gå ut på att hon måste bli kysst, förlora oskulden och bli populär i skolan. Däremot kan jag kan inte motstå att fortsätta läsa sida efter sida i boken. Själva inlevelsen i boken är unik och väldigt rakt på sak, vilket lockar främst tjejer i 15 årsåldern som möjligtvis kan känna igen sig i olika situationer som Lina. Det kan tillexempel vara djupa funderingar om sex och hemligheter.
För mig är denna bok både bra och dålig, jag kan ändå rekommendera boken till tjejer i hennes ålder med mycket funderingar om livet.

Allan Karlsson den evigt unge farbrorn


Boken heter hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.

Boken är skriven av Jonas Jonasson.

Genren är troligtvis komedi.

Är du nyfiken på hur 100 åringar rymmer från deras äldreboende? Dessutom hur dom bara kan rymma utan sitt brännvin. Då är detta boken för dig, boken är både rolig och innehåller massor med action.

Boken handlar om Allan karlsson som på sin hundraårsdag har bestämt sig för att fly från sitt äldreboende för att slippa all uppmärksamhet. När Allan väl har kommit ut ifrån äldreboendet så startar han en evigt lång resa som han aldrig kommer glömma. Han träffar på en grabb på stationen i lilla Malmköping som verkar lite dum för att han ser inte på lappen att toan är avstängd och han vill väldigt gärna ha med sig sin stora väska in där. Det är väskan som startar ett långt äventyr för Allan och man undrar ju vad som befinner sig i väskan. Han träffar också en "yngre" farbror som är 40 år yngre än Allan och dom upplever äventyren tillsammans. Boken utspelar sig i det typiskt svenska samhället med återblickar från andra länder världen över där Allan har varit.

Jag tycker att boken är skriven i vanlig svenska utan några speciella drag.
Boken blev bättre ju längre in man kom i den men den var spännande redan från början. Författaren byggde upp spänningen så att man skulle fortsätta läsa boken. Boken var bättre än filmen för att i boken så händer saker som inte händer i filmen och allting var mer detaljerat. Jag tycker att man ska läsa den bok så fort man blir läskunnig för att sen är lätt att läsa och den är värd tiden.

Jakthundarna

Jag har läst boken Jakthundarna av Jørn Lier Horst.

Boken handlar om William Wisting som är en erfaren utredare som har jobbat i polisen i många år och hela hans värd väns upp och ner efter att det stog i en tidning att någon hade fabricerat bevis från en 17 år gammal mordutredning där en förs blev kidnappad och sen blev mördad och han blir avstängd. Han får åka hem men han tar med sig alla dokument från utredningen för att gå igenom det och kolla så att det gick rätt till och kolla vem det var som hade fifflat med bevisen och varför. Det hade varit ett liknande fall innan som ingen hade blivit dömd för och nu så har det varit ett liknande fall där en annan har blivit kidnappad och Wisting börjar att tro att alla fall hänger ihop.

Jag tycker att boken är bra för att det händer alltid något och det är ganska korta kapitel som alla slutar med en cliffhanger som gör att man vill fortsätta att läsa.

Jag skulle rekommendera boken till alla som gillar att som gillar gillar deckare eftersom den är lättläst och rolig bok.

Boken om mannen som försvann

Jag har lyssnat på boken Mannen som gick upp i rök av Maj Sjöwall och
Per Wahlöö.

Gillar du deckare och är nyfiken hur poliser löser brott! Då är den här
boken för dig!

Martin Becks semester blir förkortad när han plötsligt måste åka ner till
Ungern för att en svensk journalist vid namnet Alf Matsson har försvunnit.
Beck träffar på massor med personer i landet men ingen vet var Matsson
är, helt spårlöst borta. Beck håller på att stryka med vid en kajkant men
som tur är är den ungerska polisen där och Beck kan resa hem till Sverige.

Boken var väldigt lätt att lyssna på för man hängde alltid med på ett bra
sätt. Jag rekommenderar den här boken för dig som är förtjust i deckare och är
intresserad om polisarbete!

/Simon

Tjuvarnas stad

En historia om den allra varmaste sortens vänskap

Vill du läsa en underbart varm historia full av kärlek och vänskap? Då ska du läsa Tjuvarnas stad av David Benioff.
Den handlar om två unga män som under andra världskrigets Leningrad tvingas att ta sig genom halva landet om de vill behålla sina liv. Huvudpersonen Lev blir ertappad att sno cognac från en död tysk och sätts i en fängelsecell över natten. På morgonen kommer en annan ryss, Kolja, som är anklagad för att vara en desertör och får dela cell med Lev. Om de vill behålla sina liv måste de skaffa fram två dussin ägg till generalen som ska baka en tårta till hans dotters födelsedag. Med ransoneringar och väldigt dåligt med mat är uppdraget till synes omöjligt, men Kolja och Lev ger sig ut i vinternatten i sökande efter ägg i utbyte mot sina liv. Det är en lång resa och början på en väldigt stark vänskap.

Författaren använder ett språk som är lätt att förstå, och det är sällan nånting som är komplicerat att läsa. Hela boken flyter på rakt igenom och man blir nästan ledsen när den tar slut.
Jag tycker att boken var väldigt bra och jag skulle rekommendera den till alla som gillar böcker som är rörande och ger en varma känslor inombords. Det är nämligen det som jag tycker är bäst med boken. Den ger en härligt varm känsla inombords, den starka vänskapen mellan Kolja och Lev för att man blir berörd inom sig. Det är en så kärleksfull bok och med massor av bevis på vad riktig vänskap klarar av.

Hypnotisören hypnotiserar

Redan efter jag läst några få sidor av Keplers första bok i serien så får jag intrycket av att jag inte kommer kunna släppa denna bok. Jag känner ett sug efter att vilja läsa så fort jag gör något annat, och jag kan verkligen inte släppa boken trots att jag inte läser. 

Hypnotisören är en mycket välskriven kriminalroman innehållande över 500 sidor fyllda av spänning. På de första sidorna får du läsa att en ung flicka och hennes föräldrar hittas mördade, men pojken, fylld av knivsår, är fortfarande vid liv. Kriminalkommissarien Joona Linna kallar in läkaren Erik Maria Bark för att hypnotisera pojken. Joona har fått reda på att det finns ännu en familjemedlem som kan vara under hot. Det ser ut som att något velat utplåna hela familjen, inklusive pojken, men det finns ännu en syster kvar. Erik går med på att hypnotisera pojken i hopp om att få information om vem förövaren är, för att förhoppningsvis kunna rädda systern. Men vart är hon? 

Under hypnosen vänds dock hela historien upp och ner och det är här den pirrande känslan av nervositet tar tag i dig och följer dig genom hela boken. Händelser du aldrig kunnat räkna med tar plats och du blir mer och mer förundrad över hur du fått så klara bilder av alla händelser i huvudet. Med ord målar Kepler upp boken med adjektiv på ett sätt som ger dig en bild av att ha varit med i dessa händelser, att ha sett allt på film. 

Efter att nu ha läst den första boken i serien kan jag inte vänta på att få läsa nästa bok. Jag älskar Keplers sätt att skriva och alla roller i boken är starka personligheter som du inte kan göra annat än att ha tydliga bilder och starka åsikter kring. Du får genom boken lära dig att du inte kan lita på någon, och du blir chockad händelse efter händelse. 

Keplers otroliga berättelse och sätt att skriva gör att boken av mig ses som något alla måste läsa. Det faktum att boken är skriven på närmare 600 sidor är inte något som tynger mig, trots att jag inte är den person som brukar finna speciell läsglädje. Boken är något som jag därför tror passar i princip alla, bara man ger boken en chans. Jag själv behöver lite tid för att komma in i en bok, men det krävdes inte lång tid innan jag slängdes med i en bergochdalbana jag verkligen inte ville kliva av, men samtidigt som jag mest av allt ville komma till slutet.
Pappersstäder

John Green
Ungdomsbok

Boken handlar om Quentin och Margoth som efter en lång paus i deras vänskap plötsligt tar en början igen när Margoth kommer in genom Quentins fönster en kväll. Margoth vill att Quentin hjälper henne genom en hämndnatt mot sin otrogne pojkvän bl.a. Men morgonen efter försvinner Margoth och då börjar Quentins jakt på Margoth. Han hittar ledtråder som kan leda till Margoth och får hjälp av sinna vänner med att hitta henne. Boken utspelar sig i Florida, USA och de åker runt lite överallt i staden.

Jag tycker att boken var bra och jag ser fram imot att se filmen som är baserad på boken. Den är kanske inte så spännande och fartfylld men den är defentivt bra om man vill ha något att läsa. Handlingen var intressant och unik och jag gillade verkligen den.

För att sammanfatta boken så handlar den om Margoth och Quentin som åker ut på en hämndnatt och dagen efter försvinner Margoth och Quentin ger sig ut med sina vänner för att hitta henne. Jag rekommenderar boken för tonåringar och personer som gillar lite kärleksäventyr i sina böker.

Pappersstäder

En mörkare himmel

Jag har läst en bok som heter En mörkare himmel och är skriven av Mari Jungstedt och Ruben Eliassen

Boken utspelar sig på Gran Canaria och man får följa två personer som utreder tre mord tillsammans med spanska polisen. De två personerna som utreder morden heter Sara och Kristian. Sara är en journalist från Sverige som är bosatt på Las Palmas och driver en tidning där. Kristian är en före detta polis och jobbar nu som är anställd på ett konsulat i Las Palmas.

I boken får man följa Sara och Kristians upplevelser när de löser mord tillsammans med spanska polisen. Boken inleds med att en ung svensk kvinna hittas mördad på en strand och mordet är utfört efter en målning långt tillbaka i tiden. Sara och Kristians intensiva letande efter mördaren ger resultat men snart hittas en man från en fiskarfamilj mördad i sitt badkar.

Jag tyckte boken oftast var underhållande för att det var intressanta händelser ofta. Författarna har gestaltat miljön väldigt bra och det märktes att boken utspelade sig i en lite annorlunda miljö.

Boken som är gjuten för tonåringar

Jag har läst boken jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag av Sara Ohlsson, boken är i genren Ungdom som man märker redan när man läser baksidan av den.

"Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag" är något vi alla har velat säga minst en gång under våran skolgång, av olika anledningar. Olivias är att hon har blivit dumpad av John och hon har ingen jävla aning om hur hon ska hantera det.

I början påbörjar Olivia och hennes bästavän en operation i att få tillbaka John, hon som besatt av tanken att få krama om honom igen och säga att han är hennes. Men tillslut sjunker hoppet om att hennes drömprins ska komma tillbaka och hon blir då desperat, hon håller på med alla killar hon kan, super sig full, ligger med klasskompisen i en städskrubb. Hon blir horstämplad och vad ska hon ta sig till? Allt detta utspelar sig i en trist stad där Olivia har en egen lägenhet, hon har nämligen flyttat hemifrån. Hon har en deprimerad mamma, tuff lillebror, en pappa som är sjuk, en bästavän som är tillsammans med hennes ex bror, det kan inte bli en bättre bok enligt mig. Sara skriver på ett sätt att man slukas in i boken, hon får in känslor och tankar som vi alla känt, och ibland rinner tårarna bara för att man vet hur förtvivlande något är.

Eftersom att det är en ungdomsbok använder Sara Ohlsson precis sånt språk som vi använder, hon går inte innanför några dragna linjer och det gör att boken känns mer realistisk. Jag tycker att budskapet är att släppa taget och att inse hur bra DU är, helt själv, du behöver ingen annan. Ni kommer förstå om ni läser ut boken. Jag tyckte helt ärligt inte att det fanns något dåligt med boken, allt var realistiskt, känslosamt och man drogs in o boken på bara några minuter.

Boken passar i princip alla. Ungdomar som vill känna medkänsla, bli swept away. Vuxna som saknar pirret och vill komma ihåg hur det är att vara ung och hopplöst kär. Äldre som vill minnas tiden när allt var jobbigt men ändå så himla bra.

/Nikita

Sorgfjäril

Alice sörjer sitt gamla liv, att pappa är långt borta i Afrika, att mormor är död och kanske finns där även en ljusare familjesorg över att lillebror Emanuel är "annorlunda". Den starka syskonkärleken är väldigt viktig i boken. Det är även slitningarna mellan Alice och hennes mamma.

I denna ensamhet dyker en vacker sorgmantel upp och återkommer gång på gång till Alice som om den ville säga henne något, vara hennes vän. Det är inte det enda märkliga som händer i deras nya hus, Spanska slottet. All elektronik krånglar och i trakten sägs det att huset är hemsökt.

Alice tror inte på spöken, men skulle nog innerst inne gärna överbevisas, eftersom hon plågas av dödsångest om nätterna. Kopplingen mellan de övernaturliga skeendena och Alices sorg och rädsla för döden är intressant.

Denna bok är otroligt bra, dock är den bara runt 200 sidor. Det tar ett tag innan man kommer in i boken men när man väl gör det så vill man inte sluta läsa den. Det händer saker hela tiden i boken som gör det intressant och man undrar oftast vad som händer näst. Författaren använder sig av ett gammal nytt språk skulle man kunna säga, hon använder lite slangord men även gamla ord i boken. Jag skulle rekommendera denna bok till ungdomar, men speciellt folk som tror på det övernaturliga. Man måste ha ett tålamod när man läser boken för som jag sa så tar det en stund innan man kommer in i själva boken och det börjar hända saker.

En man som heter Ove

Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom "bitter" och "grannarnas skräck". Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt!

Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller "den där statskuppen", som Ove själv bara minns den.

Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot råkar förstöra Oves brevlåda blir det början på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter och en oväntad vänskap. Som kommer förändra en man och sin bostadsförening. 


Jag tycker boken var en underhållande och väl skriven bok. Det är ingen del som är mindre tråkig utan Fredrik har lyckats hålla en vaken och road hela boken igenom. Med hjälp av Oves bittra tankar och språk om omgivningen ger han ett allmänt och vardagligt språk i boken. 

fredag 8 maj 2015

Hundraåringen

Jag har läst boken Hundraåringen som gick ut genom fönstret och försvann.

Jag tyckte boken var bra, kanske lite långtråkig eftersom jag sett filmen. Det jag tyckte var bra med boken var att den var mycket mer detaljerad än filmen och det fanns scener som inte är med i filmen.

Jag rekommenderar den här boken för alla åldrar över tio och dem som inte sett filmen.

/Jesper