torsdag 10 april 2014

Komma över

Har du också varit olycklig kär någon gång? Har du också dragit en lögn för dina föräldrar någon gång? Då kommer du att känna igen dig i den här boken. Den handlar om 17 åriga jesper.  Han var lyckligt kär i Emma. När Emma gör slut kraschar Jespers värld och han känner sig äcklig och värdelös. Hur ska han hitta tillbaka till lyckan igen?

Jag rekommenderar denna bok till alla tonåringar. Speciellt till dom tycker det är jobbigt att läsa.  Handlingen gör så man vill läsa vidare.  Den har också stor text och är inte så lång.

onsdag 9 april 2014

Fulast i världen

Simon och Siw träffas på sommarlovet mellan åttan och nian och blir kära, men när semestern är slut tappar de kontakten. Första dagen i skolan kan Siw knappt tro sina ögon. Simon står i dörren och ska börja i hennes klass. Det hade kunnat vara helt fantastiskt, men coola Evelina bestämmer att Simon är ful och en tönt som man inte kan vara med. Siw förstår att hon måste glömma Simon -ju fortare, desto bättre. De fula och konstiga får hitta andra fula och konstiga att vara med. Det är så världen fungerar, det är inte hennes fel.


Boken den var ganska seg i början. Men när kom in i boken vart den intressant.

Språk/stil det var helt okej, jag tyckte att det var bra språk och stil.

Desto längre man kom in i boken så vart den bättre o bättre.

Viktor

Fulast i världen

 Fulast i världen. Skriven av Ingrid Olsson.
Boken är lättläst och långtråkig för att det bara handlar om Simon och Siw. Simon har nyligen börjat i en ny klass efter sommarlovet. Simon är en vältränad och trevlig pojke och Siw tycker om honom. Siw är väldigt irriterad på Evelina för att hon redan har bestämt att Simon är en tönt. Evelina verkar vara den där personen som dömer saker i förväg utan att ha testat. Hon försöker vara någon slags chef över sina kompisar så att alla ska tycka likadant som henne. Siw och Evelina är kompisar men i den här boken är Siw väldigt trött på Evelina mycket för att hon är intresserad av Simon och anser inte att han är en tönt. Siw vill inte bli ovän med Evelina, men samtidigt vill hon att Evelina ska försvinna när hon pratar eller träffar Simon.

En spännande händelse i boken var när Simon och Siw var på samma fest och en kille i deras ålder börjar prata med Siw och det reagerar Simon på. Simon går fram till killen och frågar vad han håller på med och killen svarar lite stöddigt:
- Är det din flickvän eller?
Det blir oroligt och Siw står såklart på Simons sida men hon kan inte visa det för att Evelina är på festen. Siw gör troligen ett av sina dummaste val någonsin och säger åt Simon att sticka därifrån. Simon blir arg och ledsen och sticker hem. När Simon är ledsen vill han inte träffa någon alls. Han vill bara simträna och strunta i allt annat medans Siw försöker säga förlåt.

Boken var lite seg för att det bara handlade om Simon och Siw hela tiden. Jag vill att det ska finnas mer personer i en bok så att det kan bli fler personbyten när man tröttnar. Budskapet med boken är att väcka känslor hos läsaren, ett exempel från texten är: "Det hettar till i bröstkorgen. Slår upp till stora flammor. Siw har ett eldklot därinne." Det säger att Siw är väldigt arg efter att Evelina retat upp henne och man ska nästan själv bli lite arg och irriterad på Evelina.

Jag skulle rekommendera boken till någon som gillar lättlästa böcker för att det används inga svåra ord och är lätt att hänga med i.

tisdag 8 april 2014

Alla andra frågar "varför?" Jag frågar "varför inte?"

Boken "känslan av att hoppa" är skriven av författaren Ingrid Olsson. Det är en bok fylld med otroligt mycket känslor. Den handlar om tonårstjejen Lisen som snart slutar gymnasiet. Det är glad och förväntansfull stämning bland elever och familj inför slutet på dom oändliga skolåren. Det anordnas fester varje helg och det har precis blivit vår. Ungdomarna mår bättre än nånsin, verkar det som iallafall.

Lisen får en dag höra att en kille på hennes skola har hoppat från taket på stans parkeringshus. Såklart hon har hört om ungdomar som tagit sitt liv förut, men det har aldrig känts såhär verkligt. Hon undrar och funderar, hur känns det egentligen? Hur känns det när man är i luften? Ångrar man sig? Hon har tusen frågor. Hon börjar skriva, till den här killen som gick på hennes skola, som hon för några veckor sem sett varje dag i korridoren, men nu aldrig nånsin kommer se spåren av igen. Lisen känner att han är den enda som kanske kan förstå lite av hennes känslor. Hon berättar allt som händer, allt om killar, hennes tidigare bästa vän Siri som hon har glidit ifrån totalt, hennes ångest inför redovisningar, men framför allt hennes känslor. Hon verkar som en glad tjej med ett stort leende, men det där leendet är långt ifrån äkta. Hon var sex år när hon första gången funderade på om livet verkligen var värt att leva. Dom tankarna har växt sig starkare och hon har flera gånger varit uppe på kanter och höjder och undrat hur det känns. Hon skulle aldrig nånsin våga dela med sig av sina tankar till någon, hon är alldeles för blyg. Det är inte mycket hon vågar eftersom hon är så osäker på sig själv. Hon har alltid haft Siri till att ta med henne på fester och hitta killar. Men hon vill verkligen inte vara så blyg som hon är, men det är omöjligt att göra något åt. Hennes föräldrar anar ingenting om hennes innersta tankar, det enda dom ser är hennes breda leende och höga betyg. Likadant är det med hennes vänner. När eleverna på skolan fick reda på vad som hade hänt med killen var det enda man hörde "varför?" Och "varför gjorde han det, han var ju alltid så glad!". Lisen frågade sig istället "varför inte?" Och "varför skulle inte jag?". Hon hittade inget svar på frågan och mer och mer kändes det som rätt för henne att ta samma beslut.

I boken får man läsa alla Lisens brev till den här killen. Jag tror inte man kan förstå allt i den här boken ordentligt om man inte har känt det ungefär som Lisen själv har. Boken riktar sig till ungdomar och jag tycker inte att man ska läsa den om man är under 14-15 år. Hade jag läst boken för ett år sen hade jag nog iallafall funderat på om Lisen hade rätt, att det inte finns nån mening alls med att fortsätta. Boken hade inverkan på mig även fast den var kort och gick ganska snabbt att läsa. Det hände inte så direkt nånting i boken, den var mer som en dagbok skrivet som brev. Jag kan starkt rekommendera boken.

Att leva i mörkret

I boken Känslan av att hoppa av Ingrid Olsson får vi följa Lisen i hennes jobbiga tonårsproblem .
Det handlar om att Lisen är en otroligt blyg tjej som inte vågar så mycket. Hon låter t.ex hennes tjejkompis Siri göra det mesta åt henne t.ex dra med på fester, att hitta killar. Lisen tänker över tanken att begå självmord eftersom hon inte orkar vara den tråkiga tjejen längre . I hennes skola så var det en kille som begick självmord. Han hoppade från ett parkeringshus och en stor del människor blev chockade. Lisen blir väldigt påverkad av det och läser breven åt honom som läggs under ceremonin . Hon pratar även mycket om honom i boken som om att hon skriver till honom i boken. Lisen försöker flera gånger gå upp på parkeringshuset och ställer sig på kanten men hon kan bara inte hoppa. Hon struntar i att vara med sina vänner och familj även skolan för att vara uppe på det där parkeringshuset där hon är på kanten och mediterar om livet och söker svar på frågor.
Boken utspelar sig någonstans i Stockholm med Lisens umgängeskrets och familj. Lisen blir också lite smått förtjust i en kille som jobbar på ett fik och det visar sig att han börjar gilla henne mer och mer. Men Lisen får panik och sticker. Lisens största problem är att hon är rädd och får enkelt panik över grejer som hon inte kan hantera riktigt. Lisen har egentligen inte något problem i själva skolan eftersom hon har MVG i allt utom svenska men ändå så mår hon otroligt dåligt.
Jag tyckte inte så jättemycket om boken men den var lättförstådd och det var en typisk tonårsberättelse.
Albin


världens fulatste

Fulast i världen, av ingrid olsson

Simon och siw är båda 14 år och bor i helt olika städer. De träffades på en sommar camping, Dem träffades inte mycket och inte länge men tillräckligt för att dem skulle hinna bli förälskade. När skolan började för dem så letade simon efter siw för han ville veta om hon ville träffa honom.
Men skolans "drotting" evelina som tror att hon är störst,bäst och vackrats Säger till siw att han är "världen fulaste" så siw börjar undvika simon. Och då blir simon typ jätte deppig och nere, han årkar inte mer...

Boken var inte den bästa för att den handlade nästan bara om siw och simon.
 Jag tyckte Boken va lagom lättläst

Rekommenderar denne bok till ungdommar. För den handlar om ungdommar


En riskfull längtan

Redan i titeln Känslan av att hoppa kan man förstå att den här boken är djup och känslosam. Den Augustnominerade Ingrid Olsson har lyckats igen med att nå ut till människor genom att skriva en underbar bok om unga människors tankar och känslor.

Boken utspelar sig i ett helt vanligt samhälle i slutet av våren. Det är bara en månad kvar till studenten och allt är allmänt bra. Det är bra, iallafall tills det händer en tragedi på skolan. En kille tar livet av sig. Lisen, som är en av eleverna där, tar nog den här händelsen på ett annat sätt än de flesta. Även fast hon inte har någon som helst relation till killen börjar hon skriva brev till honom. Det är nämligen så här att Lisen själv har haft tanken att göra slut på sitt liv, så när hon får reda på att det är någon som antagligen har haft liknande tankar som hennes, tar hon hjälp av det. Hennes liv består av konstant blygsel och rädsla, något som hon har det enormt jobbigt med. I de här breven skriver Lisen om sina känslor och tankar, om allt som hon känner att hon inte kan berätta för någon annan. Hon skriver även om en viss person som har fått ett stort intresse för Lisen och som aldrig slutar ringa eller smsa.

När jag väl hade börjat läsa boken kunde jag verkligen inte lägga den ifrån mig. Man ville alltid veta vad som hände på nästa sida. Jag tror att det är dels för att författaren lyckades göra så att budskapet i varje mening framgick, vilket gjorde att boken blev hundra gånger mer intressantare. Eftersom jag själv är ungefär i samma ålder som huvudpersonen kan jag relatera till vissa tankar och känslor som beskrivs.

Det var nog inte en enda gång som jag tyckte boken var långtråkig eller att jag ville sluta läsa, utan den här boken rekommenderar jag starkt, speciellt till människor som är i tonåren. Men också till dem som själva kanske inte mår så bra och sitter i en liknande situation som Lisen i boken.

Varför inte?

"Du vet inte vem jag är, men jag skriver till dig ändå. Jag har ingen annan jag kan prata med. Ingen annan jag  kan prata med på riktigt. Bara nån som du kan klara av det jag ska berätta. Bara du kan förstå det som finns bakom mina ögonlock."

Lisen är en tjej som är rädd för nästan allt. Hon är rädd för att hoppa från bassängkanten, är rädd för att prata med nytt folk och hon är rädd för att beställa mat på en restaurang. Men när hon står där på kanten av parkeringshuset så känner hon ingen rädsla. Hon undrar mest hur det känns. Vad är känslan av att hoppa?
Ingrid Olsson har skrivit boken "Känslan av att hoppa" som handlar om en tjej som heter Lisen och hon ska snart ta studenten. Hon pratar knappt med någon annan än sina allra närmsta vänner och föräldrar. Men hon kan ändå inte berätta någonting för dem.  Då börjar hon skriva till en kille som gick i hennes skola förut men han tog självmord. Det är bara honom som hon kan skriva till för han visste hur det kändes att må såhär, att inte vilja leva längre. Det är till honom hon kan skriva ut alla sina känslor. När alla på skolan fick reda på att han hade tagit själv mord undrade dom varför och vad han hade för anledningar. Men Lisen tänkte inte så. Hon frågade sig själv varför hon inte har gjort samma sak. Varför inte?
Men överlag så är inte Lisens liv så dåligt, hon har vänner och föräldrar som älskar henne, men ändå så är det något som får henne att stå där på kanten och undra hur det känns att hoppa. 

Personligen tyckte jag att det här var en mycket fängslande bok och nästan så fort jag började läsa den ville jag inte lägga den ifrån mig. Språket i "Känslan av att hoppa" är väldigt lätt att förstå, inte några allt för svåra ord. Jag tycker också att man får tänka lite själv i den här boken och när man läser den så börjar man fundera på nästan allt. Jag tror att jag tyckte om "Känslan av att hoppa" särskilt eftersom jag känner igen mig i några meningar och jag tror att den är en som når ut till väldigt många tonåringar för att jag tror att många känner igen sig litegrann i Lisen. Självklart så skulle jag vilja att den skulle vara lite längre eftersom jag tyckte att den var jättebra och jag ville inte att den skulle ta slut.

Jag rekommenderar den här boken till de som är 14-17 år men också äldre. Jag rekommenderar starkt den här boken till människor som antingen vill förstå sig på folk som inte mår bra och inte vill leva längre, eller till dom som mår ungefär som Lisen gör i boken. Jag tror att den här boken skulle hjälpa de personerna som mår så och få dem fundera på om man verkligen vill ta sitt liv.
En av de bästa böckerna jag läst! 

Vad händer efter hoppet?

Boken heter "Känslan av att hoppa" och skriven av Ingrid Olsson.
" - Jag tycker det är så jobbigt att leva,vill  bara försvinna. Varför? Varför kan inte jag få vara lycklig och glad som de andra? De andra lyckas, vad är det som gör att inte jag lyckas? Varför kan jag inte bli av med min blyghet?"

Boken handlar om en tjej som heter Lisen. Hon går på gymnasiet och ska snart ta studenten. Siri är hennes bästa kompis, Siri har tagit hand om Lisen i skolan. Lisen hänger aldrig med sina kompisar på fester. Lisen är blyg, hon får prata med kuratorn. Men hon tycker det är jobbigt, så hon säger att allt är bra men det inte är det. Hon berättar mycket om sin barndom i början av boken. På somrarna brukar Siri följa med Lisen och hennes familj till deras sommar ställe. Men den här sommaren vart det inte så. Det var bara hennes familj. Men i grannhuset hade det flyttat in en ny familj, i familjen fanns det en kille i samma åldern som Lisen. Lisens familj gick dit en dag för att hälsa på de, efter det var Lisen med killen varje dag. Lisen vill ta självmord men har svårt att ta klivet ut från taket.

Boken var inte spännande i början men ju längre man kom i boken desto mer spännande blev det. Bokens budskap är att man aldrig ska sluta kämpa och tro på sig själv. Språket hon använder i boken är vanlig svenska och jag rekommenderar den här boken för personer som har det jobbigt i livet.

Vad är "Känslan av att hoppa" för dig?

I "Känslan av att hoppa" av Ingrid Olsson får du följa dramat om Lisen liv med många tankar och funderingar.
Den här boken är som en dagbok av Lisen som är huvudperson i boken. Hon är mycket hemma och på parkeringshusets tak. Sen har hon sin kompis Siri som alltid hjälper henne med att t.ex. komma till fester, få kompisar, gå ut och äta men Siri tröttnar på Lisen och de blir lite osams.
Jag tyckte att boken var tråkig men alla är olika, och jag tror att hon vill få fram att det kanske är många som mår dåligt utan att andra vet om det

Jag tycker den här boken passar alla, det beror på vem man är som person!

Emil T

Ingen vet vad jag egentligen vill

Det är en kille i skolan som tagit livet av sig och nu tänker Lisen väldigt mycket på att kanske ta självmord, att bara försvinna från allt och alla, att bara falla från den höga kanten att bara ta steget, om det är rätt eller fel vet hon inte? Om du läser den här boken får du reda på det, och hur kanske många ungdomar tänker om sitt liv.
Den här är boken heter Känslan att hoppa och är skriven av Ingrid Olsson. Boken är skriven i jag-form och den handlar om Lisens liv, en ung kvinna som har väldigt mycket tankar om livet. När alla i skolan får reda på att en kille har tagit livet börjar alla att tänka, varför? Varför gjorde han det? Men Lisen tänkte: "Varför inte? Varför gör inte jag det? Jag har ett väldigt bra liv, underbar familj och vänner som bryr sig om mig, väldigt bra betyg, MVG i allt förutom svenska, men ändå är det där steget över kanten nästan det enda som återkommer i mina tankar varje minut, varför?"
Lisen som går sista året på gymnasiet tänker som sagt väldigt mycket på livet, hur ska det sluta för Lisen ska hon göra så killen som tog livet, eller ska hon kämpa och verkligen kriga för att orka med livet, hon har det svårt. Om du vill veta hur det går för Lisen tycker jag du ska läsa boken.
Det är bra för både vuxna och ungdomar för att veta hur vissa ungdomar kan ha det, så man kan ha en fundering på deras liv eller om man har det jobbigt själv att man inte är den enda som har det så, så man vet att alla kan klara det. Jag tycker man ska läsa boken. Den är väldigt bra och intressant, blev väldigt fast nästan direkt och den är bra om man har det jobbigt eller för vuxna så dom vet hur man kanske har det.
John

Självmord utan anledning?

Om någon tar självmord tänker man att den personen hade det jobbigt i sitt liv, men man tänker aldrig på att hen kanske tog självmord utan anledning... "Känslan av att hoppa" är en ungdomsbok skriven av Ingrid Olsson.

Hela boken är ett brev skrivet av Lisen, mottagaren är död, han tog sitt liv lite innan hon skriver brevet. Lisen är en tyst tjej som bara pratar med sina föräldrar och vänner, hon brukar nästan aldrig prata med nån annan. Hon tycker inte om att vara i centrum. Hon har aldrig delat med sig av sina känslor tidigare men i detta brev får hon äntligen det. Hon tror att han är den ända som kan förstå henne. Lisen funderar nämligen själv på att ta självmord, men hon har inte så många anledningar till det, hon har föräldrar som älskar henne, många vänner, mat varje dag. Nästan inget att klaga på. Men hon brukar ändå vara på det där parkeringshus taket som den där killen hoppade ifrån. Nu är bara frågan: kommer hon att hoppa?

Boken var inte direkt så spännande eller fartfylld, och jag brukar inte vara intresserad av andra böcker, men den här var helt okej. Den fick mig att inse hur andra kanske känner sig. Vissa rader kanske man känner igen sig lite i. Ingrid använder ett vanligt skrivspråk med riktiga ord och man kan förstå lätt.

Så den här boken är inte den bästa jag läst, men jag tyckte om den och jag tycker andra också ska läsa den. Jag skulle rekommendera den  till folk som är osäkra på sig själva. Men det utesluter inte någon. Alla kan läsa den här så att man kan tänka ur andras perspektiv.

Skrivet av: Tobias Perneblad

Vad händer sen?

"Vi bara stog där och såg på när.."

Den här boken ett litet hål i mörkret är en bra Drama bok.
Är du en läsare som gillar lite sorg och vet hur det känns när man förlorar det bästa man har, någon som man stod väldigt nära och den bara försvann, då är detta en bok för dig.
Själv så är jag inte så intresserad av böcker men den här boken va speciell, den väckte upp tankar, jag tycker att Ingrid olsson är en bra författare för hon skriver böckerna så att de som kanske har problem med att läsa kan läsa och hänga med i boken.

Boken handlar om en kille som heter Calle, han har en lillebror vid namn Örjan.
Calles mamma ringer Calle och berättar att hans farmor hamnat på sjukhus. Calle hamnar på samma buss som sin nya granne hon som spelar gitarr. Några dagar efter fyller hans farmor år och hon får en t-shirt, farmorn blir bara sämre och sämre efter varje dag. Men vad händer igentligen? Vill du veta så läs boken.

Miljön i den här boken utspelar sig oftast hemma i hemmet eller på sjukhuset.
 När jag läste boken så tänkte jag på mig och min mormor vi är som bästa vänner, jag tyckte att boken var bra, man förstod oftast vad man läste om. Men ibland så förstod man inte vart dom var men förövrigt var boken en bok som jag skulle kunna läsa igen. Slutet hade jag svårt för att läsa eftersom att jag förstod vad som skulle hända. Författaren använde sig av mer slang ord än gamla ord, det var mer "nya" ord i texten tycker jag. När jag läste boken så tror jag att boken vill förmedla att man ska ta vara på det bästa man har. Att det lilla man har kan betyda så mycket.

Jag rekommenderar denna boken till personer som är runt 14-17 år ungefär, då man kanske inte tänker på hur bra man igentligen har det och att ta vara på det.  Det spelar ingen roll om du är en som läser fort eller lite saktare, du hänger med i boken iallafall.
-Paulina

Jag vill bara att du gillar mig

Boken heter "Jag vill bara att du gillar mig" och är skriven av Ingrid Olsson.
Jag vet inte riktigt vad det är för sorts genre för den handlar om så mycket och enligt mig är boken rätt förvirrande ibland men samtidigt intressant.

"Jag tittar på snön igen. Den rasande, rasande snön. Världen rasar och jag drar i jeansen framför spegeln. Jag är en vidrig ytlig päronrumpa."

En vanlig klass i gymnasiet är på väg till skolan, i boken får vi ta del av vissa elevers liv och väg till skolan, hur de mår, tänker, lever och hur de ser och tycker om de andra i klassen.

Boken är som uppdelad i kapitel om de olika eleverna i klassen och dem första är Katja, en tjej men väldigt lågt självförtroende. Den andre är Pär, den jobbiga killen i klassen. Sen har vi Andreas som är oberoende av tid och hatar klockan. Och så har vi Nellie, den tysta i klassen. Det är några av de som är med resten av de får du läsa dig till och vsd de tycker om varandra.
Det hrls utspelar sig i skolan och hemma hos några av eleverna och vi göt följs vissa under en dag och vissa under nån veckas tid eller två.

Enligt mig så blev jag förvirrad när jag lästa rätt ofta, jag märkte inte när det bytte kapitel så jag fick gå tillbaka och kolla hur det kom till det jag läste. Annars var det intressant och visade andras perspektiv på livet, jag gillar sånt och dessutom så tror jag att allt detta finns i huvudet hos de flesta ungdomar idag.
Stilen hon skrev i är väl okej men som sagt förvirrande, språket var därimot lätt att förstå, inga svåra ord eller något sånt.
Jag tror att Ingrid vill att alla ska veta att det är många ungdomar tänker så här i skolan och att föräldrar kan lära sig förstå sitt barn bättre.

Enligt mig var boken bra men den var lite seg i början men annars så. Jag rekommenderar den till de som vill försyå sig på ungdomar bättre eller vill veta hur de flesta ungdomar tänker nu för tiden.

Leva eller dö?

"Jag vet hur det känns där uppe. Vet hur det suger i magen och hur vinden tjuter i öronen när man lutar sig ut. Men hur känns det att hoppa?" Känslan av att hoppa är en stark och känsloväckande roman skriven av Ingrid Olsson. Valet mellan att leva eller dö, att inte berätta om sina innersta tankar för någon. Men så fanns ju den döda killen också.

Boken handlar om Lisen som är en blyg tjej som uppger sig vara rädd för allt. Hon går sista året i gymnasiumet och ska snart ta studenten, alla hennes kompisar går på studentfester och festar medans lisen stannar hemma. Lisens bästa vän Siri festar mycket och har många vänner, men Lisen har bara henne. Hennes lärare ringer hem till Lisens föräldrar och berättar att Lisen är ensam i skolan och hon börjar träffa skolkuratorn för att må bättre. Hennes föräldrar vet inte att hon är så blyg och mår dåligt, Lisen tyckte det var jobbigt att prata med kuratorn och sa redan efter några gånger att hon mår mycket bättre även fast hon mår lika dåligt som förut.
Boken har en inledning där Lisen berättar mycket om sig själv där hon berättar med sommrarna med sin familj och Siri där de badar och Siri badar förfullt medans Lisen inte vågar. Hon berättar att när Lisen var liten så tog hennes pappa med henne till badhuset varje onsdag för att ta simmärken. En av onsdagarna så bestämde de att hon skulle ta guldpingvinen dör man skulle simma bröstsim, flyta i 10 sekunder och hoppa från bassängkanten. Det tyckte Lisen vad allra jobbigast, att hoppa från kanten. Siri slutar åkande Lisen och hennes familj till sommarstället och nu är det bara hon och hennes familj. I grannhuset hade det flyttat in en ny familj med en son som Lisen kommer nära och de spenderar sommarlovet tillsammans.
Siri är hennes bästa kompis och har alltid funnits där för henne. Hon har alltid hållit vakt på toaletten när Lisen inte vågat låsa och bjuder alltid med på fester som hon annars inte blivit bjuden till. Men det händer något som gör att deras vänskap bryts.
Det kommer fram i boken att Lisen vill dö, att hon har en dödsdrift. Hon vill hoppa från parkeringshuset som killen på hennes skola gjorde för ett tag sen. Hon vet att parkeringshuset bara ör 20 meter högt och att det krävs minst en höjd på 45 meter om man ska dö. Om man ska dö från 20 meters avstånd måste man landa med huvudet före. Hon vill dö, men något får henne på andra tankar.

I början av boken ansåg jag att den var ganska långtråkig, det hände inte så mycket. Men ju längre in i boken jag kom så blev jag bara med tagen och insåg verkligen handlingen i boken. Boken är en väldigt välskriven roman och Ingrid Olsson fångar verkligen upp känslan på rätt sätt hos läsaren. En fantastisk bok helt enkelt, klart läsvärd. Slutet kunde dock varit lite ljusare kan jag tycka men annars är boken mer än perfekt. Det sätter som Ingrid framför Lisens tankar på är obeskrivliga, man förstår precis vad hon menar. Känslan av att inte orkar leva.
"Det skulle vara så lätt. Men ändå så svårt. Ett litet hopp bara och sen är det över. Sen behöver man inte tänka mer. Inte känna mer. Aldrig mer vara rädd. Den måste vara skön. Känslan av att hoppa."
Detta är ett utdrag ur boken där hon framför små korta meningar som innehåller flera tusen tankar. När man läser det så framställer man sig bilder under hela boken som också gör det lättare att läsa.
Jag vill starkt rekommendera boken till främst tonåringar Ich ungdomar som gillar att läsa mindre invecklade meningar och tänka en hel del själv. Klart en av de bästa böckerna jag läst.

Hoppa är allt jag tänker på

"Du vet inte vem jag är, men jag skriver till dig ändå. Jag har ingen annan att prata med. Ingen jag kan prata med på riktigt. Bara nån som du kan klara av det jag ska berätta. Bara du kan förstå det som finns bakom mina ögonlock. När jag blundar står jag där uppe, längst ut på kanten och vinden sliter tag i mitt hår. Marken drar som en magnet i kroppen när jag tittar ner."

Boken heter Känslan av att hoppa, och det är Ingrid Olsson som har skrivit den. Boken är lite speciellt skriven, det är skrivet från första persons perspektiv och det är Lisens egna tankar som beskrivs och det blir en väldigt speciell bok. Boken är en rätt så deppig fast jag vet inte om detta är en genre. Om man läser denna bok kan detta göra det lätt att inse hur vissa ungdomar känner sig inombords, även fast ingen annan kanske vet det.

Boken handlar om Lisen som går sista terminen i gymnasiet. Lisen är väldigt tyst av sig, hon gör allt för att inte synas, hon vill inte få någon uppmärksamhet alls. Men i samma stund vill hon ha allt det där, hon vill våga synas, hon vill våga vara en utåtriktad och glad person, hon vill verkligen inte vara blyg längre. När hon en dag kommer till skolan får hon reda på att en kille på skolan tagit sitt liv genom att hoppa från ett parkeringshus. Alla blir förvånade och tycker det är hemskt. Men Lisen, hon känner bara att hon vill göra slut på sitt liv på samma vis, för hon orkar inte mer. Så nu skriver hon brev till denne kille, bara för att hon inte har nån att prata med, ingen annan skulle förstå.
Vill du veta om Lisen överlever? Vill du veta om hon gör allt för att ändra sig själv, eller om hon bara ger upp.

Jag tycker att boken var bra. Den var annorlunda skriven, och jag tror inte det finns så många i sitt like. Den var lätt att läsa och eftersom den bara hade 67 sidor tog det heller ej så lång tid  att läsa. Det var en bra ide att skriva som om hon skriver brev, det gör det lite mer som en dagbok och det blir spännande. Språket som hon använder är ungefär vanligt språk, det är inte så mycket slang, mest bara vanlig svenska. Jag tror att detta kan vara en bra för ungdomar som mår dåligt, då många säkert tror att de är de enda med sådana tankar. Men den här boken kan även vara bra för vuxna som vill förstå sig på hur en del ungdomar kan känna sig. Hon beskriver många tankar och det är väldigt invecklat, det gör så man får en bra bild av hur hon mår.

Spännande och rörande bok som jag tror skulle passa de flesta tonåringar men jag tror att även vuxna skulle tycka om boken.

Filip

Ett stort kliv

Författare är Ingrid Olsson. Boken heter känslan av att hoppa. Gillar du känslor om andra lägga dig i andra är det den rätta boken för dig.

Boken utspelar sig  på våren och lite in på sommaren. Det stora i hela är att  Lisen ska komma över sin rädsla men på vägen det träffar hon några killar. Hon har hjälp av sin vän. Det händer lite saker i början av boken och Lisen börjar skriva brev till honom och berättar om hur hennes liv har varit.

Språket är väl inga svordomar  utan rent fint språk. Stilen på språket är kvar i det gamla. Handlingen är bra. Jag tyckte det var lite svårt att förstå. Budskapet är att man inte ska dra för snabba slutsatser om olika personer.

Jag tycker det passar ungdomar mellan 13 och 15 år.

Tobias B

Fulast i världen

Jag har läst boken fulast i världen och den är skriven av Ingrid Olsson

Boken handlar om Simon som är 14 år och Siw som också är 14 år. De träffades på en camping på sommaren, de bodde i olika städer. När skolan började för Siw så var Simon där. Simon kollade mycket efter Siw och han visste inte om hon ville vara tillsammans. Siw är i ett gäng där ledaren heter Ewelina och det första hon sa när Simon kom in var "fan va ful han är". Det var därför Siw inte vågade prata med Simon. Simon brukar  simma i simhallen och en kväll när han simmade så var Siw och kollade...



Jag tycker att boken var bra för att det var lite spänning i boken.

Jag skulle rekommendera boken till personer som är unga och tycker om romaner.

Tröjan

Jag har läst en novell skriven av författaren Ingrid Olsson. Den handlar om sex. Dom hade sex i en soffa och det kom in nån i rummet. Den var rolig attl äsa. Det som var lite sådär var att den var så kort. Ungdomligt språk. Tror den handlar om drömmar och att man kan få den man vill ha. Jag rekommenderar den här novellen till ungdomar och singlar.

Skriven av River

måndag 7 april 2014

Mitt i allt mörker kommer en ljus punkt fram

Det här är en bok som beskriver hur Calle, en ung kille, får uppleva en tragisk händelse som snabbt förändrar hans liv. Till slut och kanske på grund av det som har hänt, kan han gå vidare i livet. "Ett litet hål i mörkret" är en bok skriven av Ingrid Olsson. Hon skrev den efter sin mammas död.


Redan i inledningen berättar han hur tufft den där perioden var, när allt var som sämst. När familjen bara försvinner och det inte går att göra något åt det. "Det blev som en stor solpöl runt honom och jag bara stod där och lät ambulanspersonalen lyfta ut honom." Han beskriver sin pappas död.

Det här är en bok där livet vänder och plötsligt kommer någon från ingenstans och vänder upp det hela igen. I boken får man följa Calle och hans familj och hur livet förändras efter den tragiska händelsen.


Omdöme
Jag tycker att  början av boken innehåller massor av information och det är mycket som händer. Men efter det blir boken väldigt seg och sorglig. Det händer inte så mycket och Calle är i samma miljöer hela tiden. Språket och stilen är bra. Jag gillar att hon delar upp texten så att alla sidor inte är fulla med text. Det gör att man får ett bättre flyt och att man inte tappar bort sig.

Jag tror att budskapet med boken är att man måste få tid att bearbeta när någon har dött. Jag tror att det är viktigt att kunna prata med sin familj om sorgen och att det inte bara kommer helt plötsligt. Precis som det gjorde för Calle. Jag tror också Ingrid vill förklara att det var viktigt för henne att kunna prata med någon när hon hade det tufft.

Jag skulle rekommendera denna bok till någon som har varit med om någon liknande situation.